Falun Då

Världsarvet Faluns Vänförening

 

Föreningens syfte är att bidra till att vårda, utveckla och tillgängliggöra Världsarvet Falun och att sprida kunskap om stadens och bergsmanslandskapets historia och identitet.

Falun Då 15-17 aug 2014 - Historiska festdagar i Världsarvet Falun

 

 

Fredag 15 aug Gruvans dag

-> Falu Gruva, 12.45 och 14.00

Guidade visningar av historiska byggnader och deras funktion på gruvområdet. Kl. 12.45 på svenska och 14.00 på engelska. Biljett kostar 80 kr för vuxen (40 kr för barn) och då ingår entré till Gruvmuseet och Lilla Gruvbyn. Världsarvshuset, Gruvmuseet och Lilla Gruvbyn är öppna hela helgen. Guidade visningar i gruvan alla dagar.

 

-> Gamla Staberg, Vika, 14.00

Vika-Hosjö Hembygdsförening anordnar guidning efter Bergsmansleden på Gamla Staberg den 15 augusti kl. 14.00. Stig Forsling guidar. Samling vid caféet på Gamla Staberg.

 

-> Falu Gruva, Anfarten, 18.00

Guidad vandring i kopparhanteringens spår från malm till råkoppar med Daniels Sven Olsson. Samling vid Anfarten, Falu Gruva. Entré: 40 kr.

 

Lördag 16 aug - stadens dag

-> Dikmanska gården, Stigaregatan 11, Falun, 10-15.

 1. Kaffeservering

2. Grillning av Falu-burgare

3. Försäljning av hantverksalster

4. Musik under dagen, bl.a. av Anne Pettersson med sitt kohorn

5. Information om gårdens historia - Bertil Dikman kl. 13.30

6. Daniels Sven Olsson ger en bildföreläsning om Hyttgården och kopparhanteringen kl. 14.00

 

-> Dalarnas museum, Stigaregatan 2, Falun, 12.00

Kl. 12.00 Bildföredrag om kopparhanteringen i Falun. F.d. museichef Daniels Sven Olsson.

I anslutning till föredraget visas den 3D-animerade filmen om en kopparhytta i Falun. Fri entré.

 

-> Stora Torget, Engelbrektsstatyn, 13.00

”En vandring i cyklopernas håla” – vad besökare i gruvstaden Falun förr såg, kände och upplevde i den av roströken miljöförstörda staden. Guide: Örjan Hamrin. Entré: 40 kr/person.

 

-> Stadsdelen Östanfors, Falun, 10-14

Öppna gårdar och gårdsloppis på minst 12 gårdar i vackra Östanfors. Ta chansen att få titta in bakom planken och kanske göra något fynd bland alla grejer! De öppna gårdarna markeras med en särskild flagga.

 

-> Mutter på Tuppen, Blindgatan 46, 10-14.

Lördagen den 16 augusti kl 10-14 håller Falu Amatörbokbindare sina lokaler öppna för visning. Erfarna bokbindare är på plats och visar hur man binder en bok och barnen får prova på att göra guldtryck.

Falu Amatörbokbindare har en stämningsfull och välutrustad lokal i de kulturhistoriskt anrika kvarteren i Östanfors. Lokalen ingår i den fastighet som kallas ”Mutter på Tuppen”, som en gång ägdes av konstnären Carl Larsson. I kvarteret finns även Carl Larssons etsarstuga. Falun har en lång bokbinderitradition men idag finns få yrkesverksamma bokbindare kvar. För att bevara kunskaperna i bokbinderihantverket bildades 1985 föreningen Falu Amatörbokbindare och har idag sin verkstad på Blindgatan 46.

 

-> Stora Hyttnäs, Sundborn, 12-17

Björn Engström visar den historiska trädgården på Stora Hyttnäs kl. 12.00 och kl. 16.00.

Björn Engström berättar om de boende på Stora Hyttnäs från medeltid och framåt kl. 14.00

Kaffeservering.

 

-> Gamla Staberg, Vika, 14.00

Vika-Hosjö Hembygdsförening anordnar guidning efter Bergsmansleden på Gamla Staberg den 16 augusti kl. 14.00. Stig Forsling guidar. Samling vid caféet vid Gamla Staberg.

 

-> Buskenströmska gården, Moragatan 4, Östanfors, 16.30

Dramatiserad stadsvandring till bergsmansgårdar och bergsmän i Östanfors. Samling på Buskenströmska gården, Moragatan 4. Entré: 60 kr.

 

-> Puttbo bergsmansgård, 18.00 – 20.00

Kråksparkar och gamla skator – en ovanlig ornitologisk upplevelse vid Puttbo.

Välkommen på en guidad fågelvandring längs vandringsleden Vattnets väg till gruvan. Guiden Roger Hansson tar er med på en intressant tur i historisk miljö där fågellivet i högsta grad gör sig påmint. Men även andra väsen vill göra sig hörda denna kväll. Vid Puttbo bergsmansgård är Carl von Linné och Sara Lisa i färd med att planera sitt stundande bröllop – ett spektakel framfört av Slödder och Skarn. Det blir sång, musik, frieri, kråkedans, och ett och annat fågelkvitter.

Samling vid Puttbo där kvällen börjar med 3 km fågelvandring i skogsterräng. Ta med skor och kläder efter väder. Under kvällen finns försäljning av smörgåsar, kaffe och saft.

Entré: 80 SEK. Barn t.o.m. 15 år betalar 20 SEK.

Fri parkering.

 

Söndag 17 aug - Bergsmansbygdens dag

-> Hemmingsbo bergsmansgård, 12-17

Montessoriskolans klass 8 i kommer i samarbete med Hemmingsbo Kulturvänner att ansvara för aktiviteterna på Hemmingsbo bergsmansgård. Det kommer att erbjudas dramatiserade kopparskattjakter för barn, möjlighet att få prova att leka gammaldags lekar såsom stå på stubben, draga gränja, torka malt, skifta makar, spänna kråka m.m. Detaljer från gårdens historia kommer att berättas. Smedjan är öppen och det finns möjlighet att själv prova på att smida. Gårdens hundar visar upp sina färdigheter i fårvallning. Intäkter från café och hamburgerservering går till klassens planerade skolresa till Polen. För mer info besök http://hemmingsbo.webdon.nu. Varmt välkomna! Fritt inträde!

 

-> Övre Glamsarvets bergsmansgård, 12-17

Under dagen kommer vi bjuda på

Dramatiserat Tornerspel, kl 13.00 samt 15.00 Visar riddarsällskapet Omnis Enim upp en spännande historia som handlar om riddare, bortrövade barn och självaste gruvfrun!

Sara May Kahl visar och berättar om fönsterrenovering.

Fikaförsäljning och gårdsloppis med bla hästsaker och växter.

Kom och titta på gården och trädgården med vacker utsikt över Nästjärnen. Läs och lyssna på berättelser om gårdens historia.

 

-> Stora Hyttnäs, Sundborn, 12-17

Programdag på temat bergsmän och kopparhantering i Sundborn.

12.00 ”Från malm till råkoppar”. Bildföreläsning om kopparhanteringen i Falun av f.d. museichef Daniels Sven Olsson.

Thomas Mååg visar sin modell av en kopparhytta. 

14.00 Sundbornsbor som forskat om Sundborns betydelse för kopparhanteringen finns på plats för information och diskussion.

Filmvisning. Kaffeservering.

 

-> Kristinegården, Jesper Svedbergssalen, Falun, 16.00

Tag det rätta – tag Cloetta - en musikalisk berättarresa om 1950-60 talet.

Med Cecilia Kyllinge, Solveig Bergqvist Larsson, Bengt Kyllinge, Anders Larm.

Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan.

Entré: 225:-

Biljetter: Turistbyråer i Dalarna 0771-62 62 62

Ur innehållet:

Plikten framför allt står det på enkronan. Pappa får tre veckors semester och mamma köper nylonstrumpor. Köpefrukt är sällsynt och Snoddas sjunger haderian-hadera i folkparkerna.

Hagasessorna och lillprinsen pryder tidningssidorna, men den riktige kungen heter Elvis.

Kvinnorna börjar ta sig ton. I Jukeboxen sjunger Lill-Babs ”Mina kärleksbrev dom vill jag ha igen!” Mammor börjar förvärvsarbeta och klassen får sitt första skilsmässobarn. Vi unga läser Bildjournalen och lyssnar på radio Luxemburg. John Lennon och Yoko Ono uppmanar från tevesängen: Make love – not war!

 

-> Buskenströmska gården, Moragatan 4, Östanfors, 18.00

Dramatiserad stadsvandring till bergsmansgårdar och bergsmän i Östanfors. Samling på Buskenströmska gården, Moragatan 4. Entré: 60 kr.